tr?id=1705042142839857&ev=PageView &noscript=1 Broodbuik - Zero-point
bread-1281053_1280 Broodbuik - Zero-point

Een van de opzienbarendste boeken over voeding waarin ons huidige eetpatroon onder de loep wordt genomen is het boek Broodbuik van de Amerikaanse Cardioloog William Davis. Dr Davis toont aan dat de belangrijkste oorzaak van obesitas, diabetes, kanker, Alzheimer en andere moderne ziektes, is gelegen in de simpele tarwekorrel. Hoe kan dat?
 


Nieuwe genen in de huidige tarwerassen

De reden dat tarwe ons de das om doet komt omdat dit gewas in de afgelopen 50 jaar grote genetische veranderingen heeft ondergaan. De huidige tarwe is gehybridiseerd tot een eenvoudig te oogsten gewas van zo'n 50 centimer hoog met een enorme korrelopbrengst. Het blijkt echter dat er bij al die kruisingen ook hele nieuwe genen zijn ontstaan die niet in de oorspronkelijke soorten voorkwamen.

Koolhydraten en exorfinen werken verslavend

De huidige genetische samenstelling van tarwe stimuleert het hongergevoel en werkt verslavend doordat het koolhydraten en exorfinen bevat. Deze koolhydraten en exorfinen in je eierkoek of broodje ‘gezond’ geven je een prettig en tevreden gevoel. Maar helaas is dat maar voor korte duur en verlang je al snel naar je volgende koolhydraat-rijke hap. Tarwe is niet alleen de basis van ons brood, maar ook van pasta, pizza, koekjes en taart. Alles waar (wit)meel in zit. En zo worden we allemaal dikker en dikker.

Verminder je tarwe gebruik

Een goede stap vooruit naar een gezondere leefstijl is om de tarwerijke produkten te schrappen of zeer sterk te verminderen in je dagelijkse menu. Koolhydraatarm eten heet dat. Neem in plaats daarvan extra groenten en salade met (zonnebloem)pitten of pijnbomitten. En gebruik vooral een flinke scheut gezonde olijfolie, lijnzaadolie of walnotenolie, zodat je hersenen ook een boost krijgen.

Ingrid Brulez


 

1000 Resterende tekens


Op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd op de hoogte van interessante workshops of lezingen en krijg je regelmatig tips over gezondheid en vitaliteit. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.
Bekijk de laatste nieuwsbrief >