tr?id=1705042142839857&ev=PageView &noscript=1 Portret Diane de Louweren - Zero-point
140213_diane_portret_website Portret Diane de Louweren - Zero-point


Activiteiten van Diane:
 

Mindful coachen

Mindfulness

"Het was tijd voor bezinning"

Rust en ruimte lijken soms ver weg. Het leven is intens en vraagt veel. Met talloze ballen in de lucht: je werk, opleiding, gezondheid, familie en vrienden. Een leven vol afspraken en verantwoordelijkheden. En vergeet niet de talloze apps en telefoontjes die dat met zich mee brengt… Het gaat allemaal makkelijker als je tijd voor jezelf inbouwt. Meer rust in die drukke week. Zero-Point is de plek waar jouw rust en herstel centraal staan. Een centrum waar je op een persoonlijke manier kunt zorgen voor jouw vitaliteit en veerkracht. We maken in dit interview kennis met mindfulness trainer en coach Diane de Louweren.

 

Diane geeft groepstraining mindfulness, meditatie en  individuele coaching. Zij heeft de afgelopen jaren veel extra scholing gevolgd - waaronder Mindful2Work - een programma voor mensen met burn-out. “Ergens in 2014 ben ik begonnen bij Zero-Point met een cursus mindfulness voor zwangere vrouwen en voor ouders. De ruimtes bij Zero-Point zijn heel fijn en de locatie is natuurlijk ideaal zo vlak bij het station. In het verleden had ik overal zoveel lijntjes lopen en werkte ik op zoveel locaties. Voor Kober verzorgde ik oudertrainingen. Binnen mijn werk in de zorg trainde ik mijn collega’s. Ik organiseerde stiltewandelingen bij Wolfslaar en een mindfulness café. Het was tijd voor bezinning. Ik wil nu weer vanuit rust, vanuit een vast punt gaan werken. Op de woensdagochtend kun je vanaf 9.00 bij me terecht voor een meditatiemoment. Een mooie start van de dag voor iedereen die even dat rustmoment zoekt. Er zijn tegenwoordig veel mensen die wel eens een mindfulness cursus gedaan hebben. Tijdens zo’n training is iedereen er intensief mee bezig, maar daarna verwatert dat al snel. Je weet dat het je goed doet, maar in de waan van de dag raak je het weer kwijt. Dan is het fijn om zo’n moment te hebben waar je dat goede gevoel weer terug kunt pakken.” Diane biedt ook de training Mindful2Work aan. Een training waarbij drie elementen worden gecombineerd die bewezen effectief zijn bij herstel van een burn-out. Namelijk buiten actief bewust bewegen, ontspannende yoga en mindfulness.

 

“Het gaat om aandacht, maar ook om je herinneren”

“Mindfulness is vertaald vanuit het Pali – Pali is de taal die gebruikt wordt in de oude geschriften van het Boeddhisme – daar zit ook iets in van herinneren, het gaat om aandacht, maar ook om je herinneren, waar je mee bezig bent, ik voel dat ik aandacht heb voor wat er nu is. Bij mindfulness train je om met je aandacht in het hier en nu te zijn en om milder, vriendelijker voor jezelf te zijn. Je leert beter te voelen  wat je nodig hebt. Stress en piekeren nemen af omdat je minder bezig bent met het verleden of zorgen maken over de toekomst. Ik ben van huis uit ook beeldend therapeut, daar zitten dezelfde elementen in. Je gaat naar een ander stuk dan woorden - het wordt een ervaren - dat past erg bij mij. Met praten blijft er toch ergens iets hangen en bij ervaren vallen de kwartjes. Dat is het belangrijkste in de individuele coaching, terug bij jezelf komen.”

 

“Dat geeft een enorme vrijheid”

“Ik ben zelf zeven jaar geleden op het pad van mindfulness gekomen door een boekje. Ik kreeg tijdens mijn zwangerschap een boekje over boeddhisme en zwangerschap van een vriendin. Ik dacht oké - ze hebben het hier over mij. De hele grondhouding - de geweldloosheid en het belang van ervaren - naar elke levensvorm toe. Ik was als klein meisje al bijtjes aan het redden. We leren vooral ons zelfvertrouwen ontwikkelen - het ego in de wereld zetten. Dan komt er het boeddhisme voorbij en die zegt er is geen zelf. We veranderen continue - we zijn niet steeds dezelfde persoon - dat geeft een enorme vrijheid.”

 

“Mindfulness is voor mij een vertaling van het Boeddhisme in het westen en door de beoefening kom ik zelf steeds dichter bij de wijsheid ervan. Vanaf mijn vierde tot mijn negende ben ik opgegroeid in het Midden-Oosten - dat heeft mij wel gevormd. Bij terugkomst in Nederland kon ik niet aarden. Mijn ouders zijn vrij snel daarna uit elkaar gegaan. In mijn pubertijd was ik mezelf kwijt - ik voelde me erg alleen staan. Ik ontmoette steeds meer mensen die ook niet konden aarden - dingen hadden meegemaakt - dat bond ons. Ik ben gaan reizen en samen met de opleiding beeldende therapie heeft mij dat geholpen weer bij mezelf te komen. Het vormt je en maakt je heel sterk. En je kunt je goed verhouden tot anderen - je snapt het - je krijgt het niet allemaal cadeau. Alles is tegenwoordig maakbaar, ook gezondheid moet maakbaar zijn, we leven in een maatschappij waar veel van je gevraagd wordt. Wat ik daarin kan bieden is rust. Ik hoop dat ik zo ook weer bijdraag aan een mooiere wereld met meer vriendelijkheid en compassie. Als ouders anders in de drukte kunnen gaan staan, dan geven ze dat ook weer door aan hun kinderen. Het is zo waardevol in een gezinsleven.”

 

“In mindfulness zit veel compassie”

“Ik ga deze oudercursus nu als een verdiepingscursus aanbieden voor mensen die al mindfulness gedaan hebben. Kinderen doen een enorm appel op je. Hoe doe ik dat nu - met werk - de opvoeding en de drukte? In mindfulness zit veel compassie - compassie naar jezelf - je hoeft niet perfect te zijn. Kinderen leren ook veel van de lastige momenten die niet zo goed gaan. Ik leg uit hoe het komt dat we zo de neiging hebben om vanuit een impuls te reageren in stressvolle situaties. Je krijgt handvatten om eerst terug te gaan naar jezelf en niet in te vullen voor je reageert. Steeds opnieuw kijken - wie is mijn kind. Rustmomenten voor jezelf vinden en rustig blijven in de moeilijke opvoedmomenten. Door de mindfulness leer je andere keuzes maken. Als we als mens die stap kunnen zetten, dan is een betere wereld mogelijk. Zero-Point is op dit moment mijn rustpunt van waaruit ik kan werken. Samen kunnen we op een heel veelzijdige manier een burn-out aanpakken, ontspanning bieden, opvoeding en ouderschap verrijken. Een echte holistische benadering bieden waarin we elkaar versterken en aanvullen.”

 

| Adrienne Schimmel | Breda, 12-12-2018 |

Op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd op de hoogte van interessante workshops of lezingen en krijg je regelmatig tips over gezondheid en vitaliteit. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.
Bekijk de laatste nieuwsbrief >

Psst... Wil je deze pagina delen?