Meer mediteren, doe je mee?

Meer mediteren, doe je mee...
Bekijk de online versie

Meer mediteren... 

Lieve mensen,

Veroordelen en beoordelen. Twee woorden die zo dicht bij elkaar liggen maar waartussen het verschil zo groot is.

Veroordelen is aan de orde van de dag. Het gebeurt overal om ons heen, in de kranten, op de radio: mensen worden gelabeld, veroordeeld en beschimpt. Onbekende ideeën worden makkelijk van tafel geveegd. Maar ook instituties en zelfs landen worden zonder pardon aan de kant gezet. We zijn snel in onze veroordelingen en ook best vasthoudend. 

Niet zelden missen we de terughoudendheid om verder te vragen en te luisteren. Om in gesprek te gaan met elkaar vanuit de oprechte wens de ander te begrijpen. 

In de afgelopen jaren hebben we uitgebreid kennisgemaakt met 'misinformatie' en 'fake nieuws'. Labels die ons uitnodigden om niet zelf kritisch na te denken, maar om afwijkende informatie direct te negeren en mensen die anders denken te veroordelen.

Hoe mooi zou het zijn als we als samenleving wat terughoudender zouden zijn in het ver-oordelen en meer zouden gaan be-oordelen? 

Daarvoor is een krachtig innerlijk oordeelsvermogen van belang.  En dan heb je niet alleen je denken nodig, maar ook je gevoel. Zoals het denken een functie is van het hoofd, is het voelen een functie van het hart. Onze maatschappij is bij uitstek een 'hoofd' samenleving. Het denken staat centraal. En dat is ook waar veel van onze problemen uit voortkomen. Pas als het 'hart' haar plaats krijgt, zijn de oplossingen nabij. 

Het voelen vormt ook de basis van je intuïtie. Iets voelt goed of juist niet. Intuïtie is de directe  verbinding met je ziel. Bij sommige mensen vormt hun intuïtie de basis voor hun dagelijkse leven, om koers te houden in de onstuimige tijd waarin we leven. Bij anderen is het een fluisterstemmetje dat het vaak aflegt tegen malende gedachtes en oneindig gepieker. 

 Je kunt deze stem vanuit je ziel versterken door te mediteren. Met focus en volledige aandacht wordt je baas over je gedachten en kun je de innerlijke ruimte creëren voor het voelen, voor de intuïtie. Dat is een machtig mooi proces.  

De winter is daar een super tijd voor. De donkerte om ons heen is een uitnodiging om meer naar binnen te keren. Om innerlijk contact te maken.

En vind je het fijn om samen te mediteren? Doe dan mee met onze Eindejaarsmeditatie op de laatste dag van het jaar. Je bent van harte welkom! Enneh... wie weet is het een mooie start van meer mediteren in 2024? 

We wensen iedereen een gezellige Sint en alvast prachtige feestdagen! 

Hartelijke groet,

Ingrid Brulez

  Upcoming events