tr?id=1705042142839857&ev=PageView &noscript=1 Open een bijenhotel - Zero-point
bees-4003580_1920 Open een bijenhotel - Zero-point

Geen enkel dier werkt zo hard als de bij. Appels, peren, boontjes en tomaten. Ze liggen allemaal in het schap dankzij het onuitputtelijke werk van onze bijen. Samen met de hommels bestuiven ze meer dan 70 procent van onze landbouwgewassen. De laatste jaren is er groot alarm geslagen over de massale bijensterfte. Is onze voedselproductie in gevaar?
 


Er wordt volop actie gevoerd


Vooral in Europa en Noord-Amerika is de sterfte van bijenkolonies opvallend groot en abrupt. Er wordt veel actie gevoerd voor een Europees verbod op pesticiden. Webbased actiegroepen als Avaaz zijn daarin zeer actief.

 

Meer biodiversiteit


Daarnaast is het van belang dat in de natuur de biodiversiteit weer toeneemt. Meer verschillende planten en bloemen. Want bijen kunnen (net als wij) niet leven van één type bloeiende plant alleen. Voor hen is het innemen van verschillende nectarsoorten van belang. 

 

Guerilla zaaien

Kom zelf in actie en zaai bloeiende bloemen in je tuin of op je balkon. Of zaai zakjes met bloemenzaden uit in perken en op braakliggende terreinen. Guerilla zaaien wordt dat genoemd. Als iedereen dat doet heben we in een mum van tijd een bloeiende bloemenzee. Denk aan hemelsleutel, muurpeper, bergamotplant of  zilverkaars. Bijen zijn er gek op.

Start je eigen bijenhotel


Je kunt ook zelf een bijenhotel beginnen. De wilde bijen vinden daarin een veilig onderkomen. Eenvoudige kastjes vind je te koop in het tuincentrum, of je maakt ze zelf met holle bamboestokjes die je aan elkaar bindt. Hang ze op een rustige plek in je tuin.

 

Ben jij gif-vrij?

En natuurlijk zorg je dat je eigen tuin gif-vrij is. Dat is het minste dat we kunnen doen. Zeker als we aan onze boeren vragen om gifvrij te werken. De dingen beginnen bij onszelf. Gelukkig maar.

 

Ingrid Brulez

1000 Resterende tekens


Op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd op de hoogte van interessante workshops of lezingen en krijg je regelmatig tips over gezondheid en vitaliteit. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.
Bekijk de laatste nieuwsbrief >