tr?id=1705042142839857&ev=PageView &noscript=1 Winterpostelein, mmmh - Zero-point
claytonia-perfoliata-846509_1920 Winterpostelein, mmmh - Zero-point

Soms hoef je helemaal niet ver voor je boodschappen. In mijn achtertuin en zelfs tussen de stenen van de oprit zie ik overal de mooie frisgroene blaadjes van de winterpostelein opkomen. Winterpostelein is een plantje uit de keuken van moeder natuur. Je hoeft het niet te zaaien, want het verschijnt vanzelf. Prachtig frisgroen en stralend. En winterpostelein is heerlijk! Hoe eet je winterpostelein?
 

Precies wat je nodig hebt in het vroege voorjaar

 

Om zomaar planten uit het bos of uit de tuin te plukken is een beetje onwennig. Potten met keukenkruiden heeft iedereen. Maar we zijn gewend aan de schappen van de Lidle, de Appie of als het even kan de biologische supermarkt. Dáár verzamelen we onze voeding. Haast onwetend van het feit dat de natuur ons van alles te bieden heeft.


Hoe ziet winterpostelein eruit? 

Winterpostelein herkennen in je tuin is erg makkelijk. Het is een klein plantje met ronde, hartvormige blaadjes. Ze groeien in een bosje met langere steeltjes. Op dit moment bloeit de postelein met hele kleine witte bloemetjes. Als je onzeker bent dan vergelijk je de wilde plant het beste met de geteelde winterpostelein van de groenteboer. De geteelde postelein is veel groter dan de wilde variant. Het heeft vrij grote, beetje vettig aanvoelend blaadjes van ongeveer 2 centimeter doorsnede en er zitten lange ronde knapperige steeltjes aan.


Supergezonde rauwkost

Winterpostelein is als rauwkost het lekkerst. Kies de verse frisgroene blaadjes. Als de blaadjes geel gekleurd worden laat ze dan staan. Ze bevatten dan al een te hoog gehalte aan nitraat door verlepping. Pluk zoveel als je nodig hebt vers uit je tuin of uit een beschutte bermrand. Goed wassen. Snij de winterpostelein fijn en vul je salade aan met stukjes sinaasappel, ei en een dressing van sinaasappelsap, olijfolie, aceto balsamico en honing. Echt heerlijk! En bommetje vol met vitamine C.


Ingrid Brulez

 

1000 Resterende tekens


Op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd op de hoogte van interessante workshops of lezingen en krijg je regelmatig tips over gezondheid en vitaliteit. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.
Bekijk de laatste nieuwsbrief >