Blog

Soms hoef je helemaal niet ver voor je boodschappen. In mijn achtertuin en zelfs tussen de stenen van de oprit zie ik overal de mooie frisgroene blaadjes van de winterpostelein opkomen. Winterpostelein is een plantje uit de keuken van moeder natuur. Je hoeft het niet eens te zaaien, want het verschijnt vanzelf. Prachtig frisgroen en stralend. En winterpostelein is heerlijk! Hoe eet je winterpostelein?
 

Wildplukken is hip. Gewoon het bos in of de duinen door op zoek naar een extra portie vitaminen en mineralen. Eerst zochten we het ver weg en kochten we massaal Gojibessen of Chia zaad. Maar nu beseffen we dat heel dichtbij ook allerlei planten groeien die wellicht net zo goed zijn als de van ver aangevoerde superfoods. Het is weer tijd voor heerlijke brandnetelsoep!
 

Laatst was ik bij een lezing over trends. De trendwatcher vertelde dat de Twin-Trend één van de belangrijkste trends is op dit moment. Dat wil zeggen: dingen samen doen. Samen een auto delen, huizenruil in de vakantie of met elkaar een moestuin onderhouden in de wijk. Prachtig toch? En al deze initiatieven komen van onderop. Vanuit mensen zelf. Niks politiek of overheid. We staan aan het begin van grote maatschappelijke veranderingen. En dat willen we zelf.
 

Er is een heel simpele vraag die je iedere keer weer op het juiste spoor zet. Bij twijfel, een dilemma, een probleem of een frustratie. Ga even rustig zitten en stel jezelf de vraag: wat zou liefde doen? En het mooie is er komt altijd een antwoord. Je weet het niet met je hoofd, maar met je hart...
 

Een van de opzienbarendste boeken over voeding waarin ons huidige eetpatroon onder de loep wordt genomen is het boek Broodbuik van de Amerikaanse Cardioloog William Davis. Dr Davis toont aan dat de belangrijkste oorzaak van obesitas, diabetes, kanker, Alzheimer en andere moderne ziektes, is gelegen in de simpele tarwekorrel. Hoe kan dat?
 

De vlier bloeit! Als je nu het bos in gaat zie je bij de overgang naar open plekken de vlier bloeien. Prachtig grote schermen met talrijke crème-kleurige, zoet geurende bloemetjes. De vlier is een grote struik die kan uitgroeien tot een kleine boom. Van oudsher is de vlier geliefd om haar krachtige heilzame werking...
 

Geen enkel dier werkt zo hard als de bij. Appels, peren, boontjes en tomaten. Ze liggen allemaal in het schap dankzij het onuitputtelijke werk van onze bijen. Samen met de hommels bestuiven ze meer dan 70 procent van onze landbouwgewassen. De laatste jaren is er groot alarm geslagen over de massale bijensterfte. Is onze voedselproductie in gevaar?
 

De zon is van oudsher cruciaal voor onze gezondheid en ons welbevinden. We worden blij en opgewekt als we genoeg zonlicht tot ons nemen. Het goede nieuws is dat mensen die met regelmaat aan de zon worden blootgesteld een verlaagde kans hebben op MS en diverse kankervormen. Vitamine D speelt een belangrijke rol in dit mechanisme. Hoe zorg je voor een gezonde dosis zon? 
 

Het is een goede gewoonte om de dag te beginnen met een groot glas warm water. Warm water neemt de afvalstoffen mee die zich in de loop van de nacht hebben verzameld in je spijsverteringskanaal. Alsof je de leidingen even flink schoonspoelt. Maar neem je dan water uit de kraan?
 

De zomer kan soms zo eindeloos lijken. Vooral als je echt de tijd neemt om te genieten van avonden rond een vuurtje, dobberen op de zee of uren wandelen door de bergen.  Wat heerlijk dat er zo'n tijd in een jaar zit. Alles vertraagt, deadlines zijn verdwenen en je doet slenterend je boodschappen. Dingen kunnen ook morgen. Of niet. Je neemt afstand van zaken en je hoofd raakt leeg. Op die momenten glippen de nieuwe ideeën naar binnen...
 

Als voedingskundige vind ik het iedere keer weer geweldig om te zoeken naar lekkere en gezonde maaltijden. Om je energieniveau te verhogen is een warm ontbijt een must. Daar hebben we iets op gevonden: American Boekweit Pancakes. En als ook de kids ervan smullen is het helemaal goed toch?
 

De kruidengeneeskunde is uiterst interessant en boeiend. Het mooie aan dat vak is dat er medicinale planten beschikbaar zijn voor aandoeningen waar vanuit onze reguliere geneeskunde slechts medicatie beschikbaar is met veel bijwerkingen. Wat doet de Ginko Biloba voor ons?
 

Nu we overgaan van zomer naar herfst wordt het zéker tijd voor een warm ontbijt. De traditionele Chinese Geneeskunst is daarin heel duidelijk. Ontbijten direct vanuit de koelkast kost veel energie. De koude dooft het verteringsvuur in de buik. Dat gaat ten koste van je vitaliteit. Hoe kan het beter?
 

Herfst is bessentijd. En bessen van eigen bodem kun je met recht een super-super-food noemen. Al heel vroeg in het voorjaar bloeien de Kornoelje, Meidoorn en Sleedoorn. De bessen die na de bloei verschijnen hebben maandenlang de tijd, soms zelfs tot november, om zonlicht op te nemen. En zo worden deze bessen echte vitaminebommetjes voor de donkere tijd van het jaar. Hoe maak je van deze bessen een geneeskrachtige drank?
 

Het is het najaar en de bladeren vallen. Het leven trekt zich terug. Laat in deze periode de bomen je de richting wijzen. Het is nu de tijd om stil te staan bij wat je wilt laten gaan. Waar je afscheid van wilt nemen. Wat je los kunt laten. Laat alles van zwaarte gaan. Laat verdriet los en pijn. Neem bewust afscheid van dat wat klaar is. Het hoofdstuk dat dicht kan. Hoe doe je dat? 
 

Als er één kruid is dat ons de winter door helpt dan is dat wel Echinacea. De rode Zonnehoed. Ze komt oorspronkelijk uit Noord Amerika en is door Dr Vogel (Zwitsers natuurgeneeskundige) naar Europa gebracht. Nu vind je deze prachtige geneeskrachtige plant in heel veel siertuinen. Wil je'm zien bloeien? Dan moet je wachten tot het hoogzomer is. Het is een geweldige plant! Een echter genezer die iedereen in huis zou moeten hebben...
 

Het is alweer de laatste maand van het jaar. De winter nadert. De bomen verliezen hun blad en de natuur komt langzaam echt tot stilstand. Wij hebben soms de neiging onszelf buiten de natuur te plaatsen. Alsof wij los functioneren van alles om ons heen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Sterker nog: je leven wordt veel makkelijker als je je ritme aanpast aan wat er in de natuur om je heen gebeurt.
 

Als mooie tegenhanger voor al het zoets van December, is het handig om iets te vertellen over zout. Zout is een bekende smaakmaker. Maar het gewone zout uit de supermarkt is ontdaan van belangrijke minerale stoffen. Het is daarom veel beter én lekkerder om te kiezen voor ongeraffineerd zout zoals Keltisch zeezout. Keltisch zeezout  is een rijk complex van 84 mineralen en spoorelementen. En hiermee kunnen we Sole maken...
 

Januari is inmiddels alweer volop aan de gang. Maar ondanks dat voelt het nieuwe jaar nog zo pril. Alsof de echte start nog moet komen. Nu de uitademing van het oude jaar is afgerond lijkt het alsof de inademing van het nieuwe jaar nog even op zich laat wachten. Vreemd toch? Dat gevoel van adempauze? Dat gevoel van liever nog even niets?
 

Tijdens zijn bezoek aan Nederland wist de Dalai Lama veel teweeg te brengen. Deze tekst is van hem:

'Never give up. No matter what is going on. Never give up. Develop the heart. Too much energy in your country is spent developing the mind instead of the heart. Develop the heart. Be compassionate...
 

Ieder jaargetijde heeft zo haar kwaliteiten. Meebewegen op deze energie, op de kracht van het seizoen brengt rust en harmonie. De kwaliteiten van de winter zijn niet zo ingewikkeld. De koude en de verstilling in de natuur wijzen je de weg. Het knisperende geluid van de sneeuw, de prachtige kristallen op het blad. Alles nodigt uit om tot stilstand te komen. Om een pauze te nemen in je leven...
 

In onze samenleving zijn de meeste mensen een beetje beducht voor koorts. Zeker bij babies of kinderen. En toch is koorts één van de effectiefste manieren om indringers als bacteriën en virussen een kopje kleiner te maken. Als jouw lichaam in staat is de temperatuur flink te laten oplopen heb je een krachtig verweer bij allerlei ziekteprocessen.
 

Wat een prachtige dagen laat februari ons zien. Als je dit weekend niet in het bos bent geweest dan zou je eigenlijk nog moeten gaan. Het is heerlijk buiten! En als er nu geen sneeuw of ijs meer komt dan is het voor het eerst dat de winter écht aan ons voorbij is gegaan. Dat is vreemd. Haast onwerkelijk. Hoeveel signalen moeten we krijgen voordat we werkelijk beseffen dat het klimaat verandert?

 

Wat is het standaard Nederlandse 'gezonde' ontbijt? Een bakje magere Joghurt met muesli en fruit. Liefst superfruit zoals bosbessen uit de diepvries. Dan denk je toch dat je goed bezig bent? En toch is dat niet waar. Sterker nog: zo'n ontbijt kost je energie! Hoe kan dat?
 

Het blijkt dat jonge planten geteeld met gezuiverd én gevitaliseerd water zich krachtiger ontwikkelen met een beter vertakt wortelstelsel dan regulier gekweekte planten. Ze zijn gezonder en vitaler. Met waterzuivering zijn we al langer bekend. Veel mensen gebruiken extra filters om restanten chloor, kalk en zware metalen uit het kraanwater te halen. Maar wat is precies gevitaliseerd water?
 

Op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd op de hoogte van interessante workshops of lezingen en krijg je regelmatig tips over gezondheid en vitaliteit. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.
Bekijk de laatste nieuwsbrief >

Psst... Wil je deze pagina delen?