Acupuncturiste
Ik was dansdocent en kwam in aanraking met Tai Ki Ken, een Japanse vechtsport. In die tijd had ik ook last van mijn rug en mijn docent raadde me een acupuncturist aan; ik was zó van mijn rugpijn af. Uit pure interesse begon ik aan een opleiding. De acupunctuur-punten op het lichaam fascineren me enorm. Ik ben er nu 18 jaar mee bezig.
Hoe ben je bij Zero-Point terecht gekomen?
'Ik zocht een ruimte voor mijn praktijk en na een paar mogelijkheden te hebben onderzocht kwam ik uit bij Zero-Point, dat voelde geaard en goed.
Ik vind het fijn om in een omgeving te kunnen werken waar een sfeer heerst van gezondheid, meditatie-yoga-zingen-dansen, allemaal heel belangrijk voor je gezondheid. En ik ontmoet graag de docenten en therapeuten die hier werken. Dat voedt mij ook weer.'
Jij bent acupuncturiste, hoe kwam je tot deze keuze?
'Ik was dansdocent en zodanig kwam ik via een vriendje in aanraking met Tai Ki Ken, een Japanse vechtsport. De bewegingen waren simpel, maar ik voelde dat het nog niet zo simpel was ze goed uit te voeren, het voelde zo anders dan de bewegingen die ik op mijn dansopleiding geleerd had. Maar na de les voelde ik me zo heerlijk, dat ik me af ging vragen: hoe komt dat? Na het dansen voelde ik me juist vaak uitgeput. In die tijd had ik ook last van mijn rug en mijn Tai Ki Ken-docent raadde me een acupuncturist aan. Ik kwam in een kamertje met allemaal Chinese kunst waar ik behandeld werd door een Chinese dokter waar ik geen woord mee kon wisselen, maar ik was zó van mijn rugpijn af. Ik dacht 'wow, wat is dit?' Uit pure interesse begon ik aan een opleiding, maar al gauw merkte ik : dit past echt goed bij me. De acupunctuur-punten op het lichaam fascineren me enorm. Ik ben er nu 18 jaar mee bezig'.
Als nu iemand bij je komt, hoe ga je dan te werk?
'Vooraf vraag ik iemands geboortedatum en dat geeft me bepaalde informatie over iemands energie- blauwdruk. De vorm van acupunctuur die hiermee werkt heet Stammen en Takken acupunctuur en is al heel oud. Ik kijk onder welke elementen een persoon valt en daar maak ik een energetisch kaartje van. Dan komt iemand bij mij en begin ik eerst met een gesprek waarbij ik meteen van alles ga waarnemen: hoe iemand praat, wat er gezegd wordt, de kleur van de huid, dingen die mij opvallen.
Daarna voel ik de pols, dit is echt het belangrijkste. Ik kijk naar de relatie tussen de kaart en de pols. Hoe meer het afwijkt des te verder is de persoon van zijn natuur af. Bijvoorbeeld als iemand door zijn geboortemoment veel aarde (een van de 5 elementen) heeft, zie ik dat dan ook terug in het ziektebeeld? De kaart-pols verhouding geeft me ook informatie over de diepte van het probleem en hoe ik het aan ga pakken.
Als mijn beeld duidelijk is ga ik aan de slag. Ik behandel wat ik zie, dus ik begin aan de buitenkant, aan de oppervlakte. Vaak is er het een en ander aan voorafgegaan en ik probeer met behulp van de kaart te kijken waar de wortel van de disbalans zit. De uitdaging voor mij is om met een heleboel gegevens en beelden een simpele behandeling te geven. want hoe simpeler de behandeling, hoe effectiever deze is.
Dan ga ik de naalden zetten. Meteen voel ik weer de pols om de veranderingen te registreren, zo snel gaat dat. Na 20 minuten, de cliënt ligt ontspannen op de tafel, gaan de naalden eruit. Soms praten we wat in die tijd. Ik weet dat die naalden hun werk doen, de komende weken werken die nog door. Tot een eventuele volgende afspraak'.
Ik kan me voorstellen dat mensen bang zijn voor naalden. Kun je daarover iets zeggen?
'Voor de meeste mensen is het prikje geen probleem. Als mensen voelen dat de behandeling werkt, dan stappen ze makkelijk over de angst voor een prikje heen. Ik gebruik weinig naalden, meestal maar twee of drie. Hoe meer naalden je zet, hoe meer je in de vorm, in het fysieke, werkt. Met weinig naalden werk je meer energetisch, en de behandeling is dan heel krachtig. De energie stroomt in een baan. Die stroom heeft een bepaalde richting. Als je de naald schuin met de stroom mee zet, dan stroomt de energie sneller en heeft zo een sederend effect. Ook kun je de naalden een draai meegeven, dat heeft ook een effect. De energie van yinne organen stroomt tegen de klok in, in tegenstelling tot yange organen. Dus daar moet je ook rekening mee houden'.
Geef je nog lifestyle adviezen?
'Dat ligt eraan, voor de een is dat wel goed, voor de ander juist niet. Soms is het nodig, soms ligt daar niet de focus. Maar ik probeer vaak wel te praten over de thema's die verbonden zijn met de meridianen die ik gebruik, want dat helpt bij de behandeling'.
Wat is voor jou gezondheid?
'Gezondheid is, denk ik nu, zoveel mogelijk je ware aard kunnen volgen. Het leven dat door ons stroomt is in principe gezond makend. Als onderdeel van een systeem zijn we onderhevig aan hemelse wetten. Maar omdat we allemaal anders in elkaar zitten moeten we zelf leren hoe we het beste in balans blijven, en dat is niet zo makkelijk! Soms weten we simpelweg niet meer hoe. Dan is het fijn als een oog van buitenaf mee kijkt naar waar de disbalans bij jou zit en waar je klachten vandaan komen. Daar is Stammen en Takken acupunctuur heel erg geschikt voor'.
Wat is je ideale cliënt?
'Een mens die open staat voor verandering. Maar ook moeilijke cliënten geven mij iets te leren, dus daar ben ik ook weer blij mee. Weet je voor wie acupunctuur ook fantastisch werkt? Voor kinderen. Die hoef je maar even te prikken en dan is het al gedaan, de naalden hoeven niet te blijven zitten. Het werkt supersnel. Ze kunnen snel terug in balans komen. En het is leuk om met kinderen om te gaan. Ze voelen meteen de verandering en komen daarna graag terug!'
| Paulien Ongering | Breda, 10-4-2020 |