“Op mijn zestiende wist ik al dat ik psycholoog wilde worden. Ik verslond toen al boeken over ons ingewikkelde brein, zowel fictie als non-fictie. Ik wilde graag leren begrijpen waarom mensen doen zoals ze doen."
Cognitieve Gedragstherapie
Mijn studie psychologie heb ik aan de Uni van Amsterdam gevolgd. Ik vond vooral klinische en gezondheidspsychologie heel interessant en wist al gauw dat ik als therapeut aan de slag wilde. Na mijn afstuderen heb ik me gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie. Kort gezegd komt dit neer op het bewust maken van je gedachten en gedrag en deze samen proberen te veranderen. Het is prettig om als beginner een helder kader te hebben dat concrete handvatten biedt. Met deze vorm van therapie kon ik prima uit de voeten binnen de zogenoemde eerste lijn van de Riagg, zeg maar de eerste hulp die je via de huisarts aangeboden krijgt als je ergens tegenaan loopt. De eerstelijnsproblematiek vind ik tot op de dag van vandaag het leukst om mee te werken. Dit betekent dat je van alles en nog wat ziet en je nergens echt in specialiseert. Hierdoor krijg je veel afwisseling in de problematiek en de mens die je voor je hebt.
Mildheid en acceptatie
Het nadeel van een instelling als het Riagg is dat diagnoses de ene leidraad vormen en protocollen veelal de andere, en dat past niet bij mij. In 2011 heb ik daarom mijn eigen praktijk CdK opgezet. Superleuk om dat te doen, helemaal je eigen ding! Hoewel Cognitieve Gedragstherapie goed werkt voor veel klachten merkte ik echter wel gauw dat het niet bij alles werkt. Je hoort mensen vaak zeggen: “Ik weet dat het zo is, maar het voelt anders!” Dan sta je toch een beetje met lege handen als puur CGT therapeut, vind ik. Daarnaast sprak het werken met protocollen me steeds minder aan. Ik ben me toen gaan verdiepen in mindfulness en later in ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en dit past echt bij mij! Kernwoorden hierbij zijn mildheid en acceptatie en tegelijk gaan voor wat je belangrijk vindt, ook al is dat soms niet eenvoudig.
Ik denk dat goed gereedschap de basis is van goede therapie maar zonder een goede relatie met je cliënt wordt het niks. Een klik hebben is heel belangrijk en dat is natuurlijk niet altijd het geval. Dan kan je beter maar eerlijk zijn. Het is superfijn als de ruimte waarin je therapie geeft past bij wat je wilt uitstralen. Zeropoint voldoet hier helemaal aan voor mij. Het is vriendelijk en rustig, waardoor alle ruimte voor jou!
De rode draad
Verbinding maken met mijn medemens is de rode draad in mijn leven en werk. Dat ik zo dicht bij een ander mag zijn geeft me een goed en ook een dankbaar gevoel. Naarmate ik ouder en meer ervaren word merk ik dat mijn intuïtie steeds belangrijker wordt in mijn werk. Ons hoofd vertelt niet altijd het hele verhaal! Ik ben dus eerlijk en dat kan soms confronterend zijn. Maar ik denk dat dat nou net het kenmerk van goede therapie is, mits je het natuurlijk binnen een veilige context doet.
Onder mijn logo staan de woorden; van praten èn doen. Niet alleen luisteren en in gesprek gaan maar ook oefenen met nieuw gedrag. Als je leert piano spelen voldoet het ook niet om in een muziekboek noten te gaan zitten lezen, je zal toch achter die piano moeten gaan zitten!
| Laura Verstraaten | Breda, 12-11-2020|
Aanvullende informatie en contactgegevens van Charlotte de Kroon en ACT, cognitieve gedragstherapie, MBCT, CFT.