tr?id=1705042142839857&ev=PageView &noscript=1 Vipassana meditatie - Zero-point
VMB Vipassana meditatie - Zero-point

Praktische informatie
 

www.vipassanameditatiebreda.nl

Heb je een vraag?
mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vipassana Meditatie Breda

Het woord Vipassana wordt grofweg vertaald met inzicht, het betekent ‘op een andere manier zien en begrijpen van de werkelijkheid.’ Inzichtmeditatie is een boeddhistische meditatievorm, waarbij de methode gericht is op het ontwikkelen van aandacht of opmerkzaam zijn. Mediteren is niet zozeer op een stille plek met gekruiste benen op de grond zitten maar een gesteldheid van de geest terwijl we midden in de wereld staan.

Doel van meditatie

Centraal staat het ontwikkelen van aandacht en door de concentratie die dan ontstaat, wordt de geest helderder en ga je scherper zien wat er in en om je heen gebeurt. Daardoor wordt het makkelijker de dingen te onderscheiden. Je gaat ontdekken dat je naar jezelf en de wereld kijkt door een zelf gecreëerde bril, gekleurd door ideeën en overtuigingen, jouw werkelijkheid. Inzichtmeditatie helpt om de werkelijkheid te gaan zien zoals ze is, zonder persoonlijke inkleuring.

 

Hoe gaat inzichtmeditatie? 

Deze meditatievorm is gebaseerd op de leer van de Boeddha, de Dharma genoemd. De beoefening bestaat uit een techniek die maakt dat aandacht of opmerkzaamheid ontwikkeld kan worden. Ze wordt in een groep beoefend en bestaat uit zit- en loopmeditatie. Daarnaast zijn onderwerpen uit de leer van de Boeddha leidend om inzicht te krijgen in de processen die meditatie op gang brengt. Met elkaar mediteren geeft verbinding, het laat je ervaren dat we met en elkaar veel gemeen hebben en zo tot steun kunnen zijn.

 

Wat brengt meditatie? 

Een open manier van kijken, meer helderheid en geestelijke kalmte. Inzicht krijgen in  aangeleerde patronen en gewoontes en daar losser van komen. Meer verbinding tussen geest en hart en minder de neiging om dingen anders te willen hebben dan ze zijn. Er ontstaat een ruimer, vrijer innerlijk bewustzijn waar vriendelijkheid en mededogen kan groeien. Het wordt makkelijker in de snel veranderende samenleving mee te bewegen.

 

Vipassana Meditatie Breda 

Jaarlijks is er in september en januari een gratis open les. Tweemaal in het jaar is er een introductiecursus, waarna je in een meditatiegroep kunt aansluiten. Daarnaast houden we een stilte wandeling en een meditatiebijeenkomst in de natuur.

 

Op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd op de hoogte van interessante workshops of lezingen en krijg je regelmatig tips over gezondheid en vitaliteit. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.
Bekijk de laatste nieuwsbrief >